AAA
Blessures voorkomen

Blessures voorkomen

Bijgewerkt op 10 mei 2021 om 15:27

Veelvoorkomende Blessures

Ben je net gemotiveerd en elke dag aan het trainen…. Krijg je ineens last van je schouder. Ook begint je onderrug wat pijn te doen en je knieën voelen ook niet goed aan. Dit is een veel voorkomende en ook blessuregevoelige situatie. Bovendien kan blessuregevoeligheid vervelend zijn voor je progressie. Door blessures kom je uit je flow en zoals ze zeggen; ‘stilstand is achterstand’. Maar hoe kan het toch dat dit voorkomt? Sporten is toch goed en gezond voor je lichaam?

Er zijn veel redenen waardoor dit kan gebeuren. Wij hebben de drie meest voorkomende oorzaken voor je op een rij gezet, zodat jij het kan voorkomen en je doelstellingen achterna kan jagen!

Dit leidt uiteindelijk tot blessures

Sporten is zeker goed en gezond voor je lichaam. Maar de combinatie van belasting en rust is erg belangrijk om je lichaam goed en gezond te houden! Te weinig rust/hersteltijd tussen de trainingen is een van de grootste oorzaken van blessures. Het woord ‘overbelasting’ zal je ook vast niet onbekend voorkomen.
Tijdens je training creëer je microscheurtjes in de spieren die vervolgens door rust en goede voeding weer sterker herstellen voor de volgende training. Afhankelijk van de intensiteit van de training heeft het herstelproces soms wel 48 tot 72 uren nodig!
Zit je systematisch onder deze rusttijd, dan geef je je spieren niet de tijd om te herstellen en zal je minder opbouwen dan je afbreekt. Dit leidt uiteindelijk tot blessures en kan een lange tijd van herstel eisen.

BLESSURES VOORKOMEN MET VOLDOENDE RUST TUSSEN TRAININGSDAGEN

‘Maar mijn buurjongen traint elke dag en die heeft nergens last van.’ Dat is zeker mogelijk! De kans is zeer groot dat hij een splitschema gebruikt. Hierdoor kan wel elke dag getraind worden, maar worden er bepaalde spiergroepen per dag getraind. Zo herstellen de andere spiergroepen terwijl de andere worden belast en behoud je 48 tot 72 uren rust tussen de belasting per spiergroep.

Een voorbeeld hiervan is de Push, Pull, Legs split. Op dag 1 train je de borstspieren, schouders en triceps. Op dag 2 train je de rug en biceps en op dag 3 train je de benen en buikspieren. Daaropvolgend wordt deze volgorde herhaald. Zo train je bijna elke dag, maar kom je wel op voldoende uren rust tussen de trainingen per spiergroep!

DE BESTE TIP VOOR BLESSURESPREVENTIE

We zouden het eigenlijk niet meer moeten melden. Toch is de uitvoering essentieel en staat het boven het gewicht dat je gebruikt tijdens de oefening.
Echter, bij veel mensen gaat dit in de praktijk nog anders en is dit daarom een van de hoofdoorzaken van blessures bij fitness. Zonde! Je bent toch al de drempel over, laten we het dan ook goed doen. Blessures voorkomen? De uitvoering van de oefening is het belangrijkst en het gewicht is enkel bijzaak. Misschien wel de beste tip voor blessurepreventie; ‘leave your ego at the door’.

BLESSURES VOORKOMEN MET EEN WARMING-UP

Een warming-up, je weet dat je het eigenlijk moet doen maar je hebt er geen zin in. Voor een training van het onderlichaam wordt snel even vijf minuten gefietst en opwarmen van het bovenlichaam doen we bij de eerste oefening wel.
Het niet uitvoeren van een warming-up is een sollicitatie naar een blessure!
Hiernaast zorgt een warming-up ervoor dat je spieren sneller worden voorzien van zuurstof. Ook kan het de mate van spierpijn verminderen. Tevens draagt de warming-up bij aan de range of motion van je oefening! Bovendien heeft een betere range of motion een positieve invloed op het sterker worden en de toename van spiermassa.
Een warming-up kost maar een beetje extra tijd, maar het levert je dus enorm veel op; kleine moeite, groot plezier’.

SCHOUDERKLACHTEN MET FITNESS

Omdat de schouders in veel oefeningen actief zijn, helpen we je een handje met een goede oefening voor je warming-up. Hiermee maak je je schouders en je zogenaamde ‘rotator cuff’ warm voor de training. Een erg goede oefening om blessures te voorkomen met fitness!

Uitvoering:

  1. Plaats een knie en een voet op de grond en verzet de cable op schouderhoogte.
  2. Pak de cable vast met de hand die aan de kant zit waar je met je knie op de grond zit.
  3. Trek de cable rustig naar je toe, elleboog op schouderhoogte. Arm parallel met de vloer.
  4. Roteer je hand omhoog, zodat je pols recht boven je elleboog komt te staan.
  5. Strek de arm omhoog.
  6. Keer de beweging rustig om tot je weer bij je startpunt bent.
  7. Per kant 2 sets van 15 herhalingen.

Geschreven door Laurens Groeneveld

AvatarPush & Pull Fitness is een compacte sportschool in het centrum van Groningen. Sporten met begeleiding of zelfstandig in een ruimte van circa 200m². Speciaal ingericht met hoogwaardige fitnessequipment waardoor je effectief kan trainen. Bij Push & Pull Fitness kun je zelfstandig sporten. Maar bieden we ook een vorm van semi-begeleiding aan. Dat betekent dat je dus altijd onder begeleiding sport. Zo is er altijd een personal trainer op de vloer aanwezig. Je kunt altijd vragen stellen of hulp vragen bij een zware lift. Naast de reguliere fitnessabonnementen bieden we ook intensieve 1 op 1 personal training waardoor je nog effectiever aan je fitnessdoelen kan werken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Online
Jeroen | KS Medical GroupX

Chat nu met Jeroen

Hoi! Ik ben Jeroen van KS Medical Group. Geenblessures.nl is een initiatief om je te voorzien van de juiste informatie, geschreven door experts. Mocht je vragen hebben dan kan je ons hier contacten via Whatsapp 😀